حجت الاسلام سیدابراهیم رییسی، در همایش علمی کاربردی «اصل 44، موانع و راهکارها» که از سوی بسیج دانشجویی دانشگاههای استان تهران در مرکز همایش های صدا و سیما برگزار شد، اظهار داشت: به علت دشمنیهای بسیاری که در خارج از مرزها با انقلاب و نظام دارند وهمچنین ایجاد مانع در مقابل پیشرفتهای نظام و کشور ما ، و اینکه آنها میدانند یکی از توانمندیهای ما ، استقلال و توانمندی اقتصادی است بنابراین به دنبال این هستند که نگذارند این اتفاق بیفتد.
معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه امروز نظام جمهوری اسلامی ایران به رهبری مقام معظم رهبری و همراهی همه مسوولان قوا مصممند که این تحول اجتنابناپذیر است، ادامه داد: امروز تحول اقتصادی امری نیست که هیچ کس با هر سلیقهی سیاسی منکر آن باشد. این تحول ضرورتی اجتنابناپذیر برای کشور ماست.
وی خاطرنشان کرد: اجرای اصل 44 به عنوان یک باور همگانی و مطالبه همه لایههای اجتماعی از دستاندرکاران، یک ضرورت است و قطعا برگزاری این نشستها به خصوص از سوی بسیج میتواند به عنوان مطالبه مردم نسبت به اجرای سیاستهای اصل 44 بیانجامد.
رییسی ادامه داد: کشور ما نشان داده که وقتی مردم ضرورت امری را احساس کنند کسی نمیتواند جلودار آنها برای رسیدن به آن باشد و با هیچ طرح و نقشهای نمیتوان جلودار آن شد. بنابراین اگر این موضوع به عنوان مطالبه عمومی باشد تحقق اجتنابناپذیر است.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به مسوولیت دستگاه قضایی در این راستا اظهار داشت: هنگامی که سیاستهای اصل 44 ابلاغ شد نشستی را سران قوا با مقام معظم رهبری داشتند که در این نشست موارد مدنظر مقام معظم رهبری تبیین شد. ایشان برای قوه قضاییه دو وظیفهی حمایت از سرمایهگذاری مشروع و تشکیل دادگاههای تخصصی را نام بردند. احساس ما این بود که قبل از تفسیر قانون اصل 44 در مجلس میتوان هر دو مورد را دنبال کرد و به عبارت دیگر ما منتظر تصویب و ابلاغ قانون نشدیم.
وی با تاکید بر اینکه حمایت از سرمایهگذاری نیازمند سازوکار مناسب است، ادامه داد: باید سازوکارهای قانونی ، صبغه حمایتی از سرمایهگذاری را داشته باشند که این مورد هم به قوانین و مقررات و هم به نحوهی اجرا بستگی دارد.
رییسی افزود: در قوه قضاییه ما دارای وظیفه نظارتی و قضاوتی هستیم . در بحث نظارتی دستگاههایی چون سازمان بازرسی کل کشور و به نوعی دیوان عدالت اداری این مورد را دنبال میکنند بنابراین دفتر حمایت از سرمایهگذاری درسازمان بازرسی کل کشور فعال شد که اگر سرمایهگذاری با موانعی برخورد کرد بتواند به دستگاه نظارتی مراجعه کند و رفع این مشکل را بخواهد. کمیتههای حمایت از سرمایهگذاری با شرکت دستاندرکارانی در مراکز استانها فعال شد. شکایتهایی نیز رسیده و پیگیریهایی نیز صورت گرفته است.
وی در مورد تشکیل دادگاه تخصصی اظهار داشت: در این راستا 100 نفر از قضات در سراسر کشور شناسایی و مورد آموزش قرار گرفتند. به طور طبیعی آنچه از تشکیل دادگاههای تخصصی در ذهن وجود دارد این است که قاضی فیالجمله سوابقی نسبت به پروندههای اقتصادی داشته باشد و همچنین آموزشهایی را نیز دیده باشد تا در تقسیمبندی تخصصی کار بیشتر بتواند پروندههای اقتصادی را مورد بررسی قرار دهد.
معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه ابلاغ قضاتی که در رسیدگی پروندههای اقتصادی مسوولیت دارند ، صادر شده است، افزود: وجود مشاوران اقتصادی در کنار قضات یک ضرورت است تا قاضی با وجود یک مشاور اقتصادی در زمینههای تجاری ، پولی ، بانکی و ... نسبت به صدور حکم مقتضی اقدام کند.
رییسی اجرای اصل 44 را یک فرآیند عنوان کرد و تاکید کرد که در این فرآیند همه باید نقش ایفا کنند.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به فعالیت بخش خصوصی اظهار داشت: در بعضی از مقالات ، اصل 44 را با خصوصیسازی مساوی میدانند؛ در حالی که خصوصیسازی یکی از بخشهای اصل 44 است و تا زمانی که خصوصیسازی توانمند نشود نمیتوان مشکلات اقتصادی را در کشور حل کرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از بخشهای مهم پروندههای ما در دستگاه قضایی تعاونیها هستند، گفت: کمتر دستگاهی است که پروندهی تعاونیاش به دستگاه قضایی کشیده نشده باشد و امروز یکی از دغدغههای پروندههای دستگاه قضایی، پروندههای تعاونیها است.
معاون اول قوه قضاییه اظهار داشت: اگر در کنار خصوصی سازی نسبت به سیاستگذاری ، برنامهریزی و نظارت توسط دولت اقدام نشود اتفاق جدی نمیافتد. قانونگذار شورای عالی نظارت را برای اصل 44 پیش بینی کرده است که ریاست آن بر عهدهی رییسجمهور است. اتاق فکر و جریان هدایتگر اجرای اصل 44 شورای عالی نظارت است.
رییسی خاطر نشان کرد: فعال شدن شورای عالی نظارت ، شورای رقابت و اجرایی کردن مواد قانونی اصل 44 میتواند در جهت تحول اقتصادی کمک کند.
معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه ایجاد امنیت اقتصادی در گرو برخورد با فساد اقتصادی است، افزود:اصل 44 پیوست فرهنگی دارد و فرهنگ مشارکتدهی و مشارکتپذیری در دستگاههای اداری باید تقویت شود.
وی با تشکر از بسیج دانشجویی در برگزاری چنین نشستی خاطر نشان کرد: عزیزان در بسیج دانشجویی باید این مباحث را دنبال کنند که قطعا نقش آنها بسیار موثر است. امروز بسیج می تواند در عرصهی تحول اقتصادی نقش ایفا کند و همه از جمله علما ، فرهیختگان و صاحبنظران در این راستا دارای نقش هستند و اگر در همهی حوزههای دغدغهی تحول اقتصادی باشد بدون تردید در این عرصه موفقیت را شاهد خواهیم بود.